Mitä ovat kryptovaluutat?


Tietotekniikka on mullistanut tapamme olla vuorovaikutuksessa, tallentaa ja käsitellä tietoja. Se on jatkuvasti kehittyvä ala, jolla on ollut suuri vaikutus maailmaan muun muassa viestinnän, liiketoiminnan, koulutuksen ja viihteen alalla. Yksi tietotekniikan viimeisimmistä kehityskuluista on kryptovaluuttojen, kuten Bitcoinin ja Ethereumin syntyminen.

Kryptovaluuttojen perustee

Kryptovaluutat ovat digitaalisia tai virtuaalisia valuuttoja, jotka toimivat keskuspankkijärjestelmien ulkopuolella. Ne ovat hajautettuja, joten mikään yksittäinen taho ei voi hallita niitä tai manipuloida niiden arvoa. Kryptovaluutat käyttävät lohkoketjuteknologiaa. Lohkoketju tekee järjestelmästä täysin läpinäkyvän ja erittäin turvallisen, koska kaikki tiedot tallennetaan useisiin tietokoneisiin eri puolilla maailmaa.

Kryptovaluutat mahdollistavat rahaliikenteen ilman pankkien tai hallitusten kaltaisia välikäsiä. Tämä auttaa poistamaan välikäsien maksut ja tarjoaa käyttäjille suuremman autonomian siinä, miten he hoitavat talouttaan.

Kryptovaluuttojen ostaminen


Yksi vaihtoehto kryptovaluuttojen, kuten bitcoinien hankkimiseen on ostaa niitä. Kätevä tapa ostaa bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja on ostaa niitä suoraan pörssien tai välittäjien kautta, aivan kuten osakkeita tai valuuttoja ostettaessa. Kryptovaluutat ovat alttiita markkinoiden heilahteluille, joten käyttäjien tulisi olla tietoisia riskeistä ennen sijoittamista.

Kryptovaluuttojen louhinta


Kryptovaluutan louhinta on prosessi, jota käytetään uusien kryptovaluuttayksiköiden tuottamiseen. Siinä ratkaistaan tietokoneiden avulla monimutkaisia matemaattisia arvoituksia, joiden avulla lohkoketjuun lisätään transaktiotietolohkoja. Kun louhija ratkaisee palapelin, hänet palkitaan tietyllä määrällä kryptovaluuttaa.

Louhinta suoritetaan erikoistuneilla tietokonelaitteistoilla, jotka ratkaisevat erittäin monimutkaisia yhtälöitä. Louhijoiden on oltava yhteydessä internetiin, jotta he voivat käyttää lohkoketjuverkkoa ja aloittaa louhinnan. Louhijat ovat välttämättömiä lohkoketjun turvallisuuden ja vakauden varmistamisessa.

Louhijat tarvitsevat hyvin tehokkaita tietokoneita ja ne ovat usein myös kalliita. Louhinta vaatii myös huomattavaa energiankulutusta, joka voi olla yksittäisille kaivostoimijoille kallista, jos sitä harjoitetaan laajamittaisesti. Tietokoneisiin sekä sähköön sijoittaminen voi kuitenkin maksaa itsensä takaisin pidemmällä aikavälillä, sillä mitä tehokkaampi tietokone on, sen suurempi mahdollisuus on tienata valuuttaa enemmän ja nopeammin.

Suosituimmat kryptovaluutat


Kryptovaluutoista tunnetuin on varmasti Bitcoin, mutta valuuttoja on olemassa kuitenkin useampia. Kaikilla valuutoilla on omat ominaisuutensa ja etunsa.

Alla olevassa listassa on kryptovaluuttojen top 10:

  1. Bitcoin
  2. Ethereum
  3. Tether
  4. XRP
  5. Litecoin
  6. Bitcoin Cash
  7. EOS
  8. Binance kolikko
  9. Tezos
  10. Chainlink