“Lukeminen kannattaa aina!”, on slogan, jota lukemisesta innostuneet henkilöt toistelevat mielellään. Informaatioteknologiaan tutustuttaessa on erityisen tärkeää hankkia käsiinsä alaa käsitteleviä informatiivisia ja kattavia kirjoja. Tässä artikkelissa esittelemme näistä muutaman.
Millaisia kirjoja kannattaa hankkia, jos olet kiinnostunut informaatioteknologiasta?
Hankittaessa informaatioteknologian saloihin perehdyttäviä kirjoja kannattaa muistaa, että kyseessä on ala, joka muuttuu kaiken aikaa. Kovin vanhat teokset saattavat siis jo sisältää vanhentunutta tietoa. Tarkista siis aivan ensimmäiseksi, milloin kirja on julkaistu ja suosi mahdollisimman uusia painoksia, jotka on kirjoittanut alan vankka osaaja.
Etsiessäsi kirjoja tietotekniikan hyllyluokista, avautuu eteesi monia alaosastoja, kuten tekoäly, koneoppiminen, tietokonearkkitehtuuri, laitteisto, tietoliikenne, tietoverkot, internet, tietokonegrafiikka, animaatio, tietojenkäsittelytiede ja -tekniikka, datan käsittely, tiedostot, sähkötekniikka ja ohjelmointi. Aivan ensimmäiseksi onkin hyvä hieman hahmottaa, mihin ryhmään oma mielenkiinto eniten kohdistuu.
Ensimmäinen kirja, joka jokaisen informaatioteknologiasta kiinnostuneen kannattaa hankkia on, Paul Beynon-Daviesin ‘Business Information Systems’. Kirja on julkaistu vuonna 2013, muttei ole vielä sisällöltään vanhentunut.
Toinen suosittelemamme kirja on Paul Deitelin ja Harvey Deitelin ‘C# 6 for Programmers’, joka soveltuu nimensäkin mukaisesti erityisen hyvin ohjelmoijille. Tämä kirja on melko tuore; se on julkaistu vuonna 2016.
Alan perustietoa sisältää Ramez Elmasrin ja Skamkant B. Navathen kirja ‘Fundamentals of Database Systems’. Tämä vuonna 2016 julkaistu kirja on erityisen kattava tietopaketti!
Neljäs suosittelemamme kirja on Heather Maxwell Chandlerin ‘The Game Production Handbook’. Tämä kirja on selkeästi suunnattu pelituotannosta kiinnostuneille lukijoille. Kirja on vuodelta 2013.
Älä unohda myöskään e-kirjoja
Alalta on julkaistu runsaasti myös e-kirjoja. Nämä ovat luontoystävällinen ja näppärä valinta. Usein ne ovat myös budjettiystävällinen valinta. Esimerkiksi Marko Gargenta, Masumi Nakamura, Martin Abrahan ja Maurizio Di Paolo Emilio ovat julkaisseet mielenkiintoista alaan liittyvää kirjallisuutta e-kirjoina.
E-kirjan etuna on myös se, että esimerkiksi kännykän tai muun älylaitteen mukana kulkee näppärästi monta e-kirjaa pienessä ja kevyessä paketissa. Sinun ei siis tarvitse raahata vaikkapa lomamatkalle mukaan valtavaa pinoa painavia kirjoja, vaan voit ottaa mukaan kännykkäsi tai muun älylaitteesi ja nauttia tästä huolimatta niin halutessasi mielenkiintoisesta tekstistä tuhansien sivujen verran.