Image result for TyöharjoitteluTyöharjoittelu on oivallinen tapa näyttää työnantajalle osaamisensa. Se on myös oivallinen tapa oppia uusia asioita aidoissa työskentelyolosuhteissa. Suomessa monet koulutukset sisältävät runsaasti työharjoittelua, mikä on ainoastaan hyvä juttu! Tässä artikkelissa kerromme, mistä voit löytää hyvän työharjoittelupaikan ja miten työharjoittelupaikan anti kannattaa hyödyntää.

Mistä löydät hyvän työharjoittelupaikan?

Toisinaan saattaa tuntua, että hyvät työharjoittelupaikat ovat kiven alla. Osittain tämä johtuu työharjoittelun suosiosta ja siitä, ettei monikaan työpaikka voi ottaa kerralla montaa harjoittelijaa. Jos sinusta tuntuu, ettet mitenkään tahdo löytää sinulle sopivaa harjoittelupaikkaa, ovat hyvät neuvot kalliit. Nappaa siis tästä artikkelista parhaat neuvot talteen!

Ellei työharjoittelupaikkaa tahdo löytyä, kannattaa sitä kysellä omien ja läheisten kontaktien kautta. Ehkäpä vanhempiesi työpaikalla olisi tilaa vielä yhdelle harjoittelijalle tai ehkäpä naapurisi tuntee juuri sen työpaikan johtajan, jossa haluaisit työharjoittelusi suorittaa.

Muista kuitenkin aina, että vaikka käyttäisitkin kontaktejasi työharjoittelupaikan löytämiseksi, ota aina itse yhteyttä työpaikan johtoon. Älä koskaan laita äitiä asialle, sillä se luo sinusta avuttoman kuvan jo heti ensikättelyssä!

Jos opiskelet parhaillaan, saattaa koulu auttaa sinua löytämään sopivan työharjoittelupaikan. Kannattaa kysellä neuvoja vaikkapa koulun opolta. Koululla saattaa olla sellaisia yhteyksiä työelämään, joista on apua työharjoittelupaikkasi järjestämisessä. Näihin mahdollisuuksiin kannattaa tarttua!

Miten saan työharjoittelusta eniten irti?

Oma aktiivisuus on merkittävä asia työharjoittelun aikana. Olemalla itse aktiivinen saat harjoittelusta kaikista eniten irti. Kysele ja suhtaudu työtehtäviin innokkaasti, mutta muista myös noudattaa työpaikan sääntöjä.

Pyri luomaan työharjoittelun aikana työelämän kontakteja, joista voi olla sinulle myöhemmin hyötyä. Ehkäpä pääsisit myös kesätöihin työharjoittelupaikkaasi? Muista aina pyytää harjoittelupaikasta harjoittelun päätteeksi arvio ja todistus harjoittelustasi. Tällainen todistus voi olla myöhemmin kullanarvoinen etsiessäsi itsellesi oikeaa työpaikkaa! Jos haaveilet tulevaisuudessa työskenteleväsi ulkomailla, saattaa ulkomailla suoritettu työharjoittelu olla oivallinen keino kokeilla siipiäsi ja hioa kielitaitoasi!

Jos opiskelet samaa alaa, jolla suoritat harjoittelun, kannattaa yrittää soveltaa teoriaa käytäntöön. Usein näin toimimalla saat harjoittelusta kaikkein eniten irti ja usein harjoittelussa teoria loksahtaa päässäsi omalle paikalleen; käytäntö auttaa usein ymmärtämään teoriaa ja päinvastoin.