Image result for Työharjoittelun satoaMoni tuntuu hieman vierastavan työharjoitteluja, eihän niistä yleensä saa palkkaakaan. Kuitenkin työharjoitteluun osallistuminen tarjoaa monenlaisia etuja ja mahdollisuuksia, joista kerromme tässä artikkelissa. Hieman kärjistetysti voidaankin sanoa, että työharjoitteluun osallistuminen kannattaa aina!

Työharjoittelun kautta kokemus karttuu

Osallistuessasi työharjoitteluun kokemuksesi valitsemaltasi alalta karttuu kuin huomaamatta. Oikeaa työpaikkaa voi olla vaikea löytää ilman työkokemusta ja työharjoittelu tarjoaa sinulle oivallisen tilaisuuden hankkia tätä kokemusta. Työharjoittelun merkitystä ei siIs pidä väheksyä!

Jos koet, että työssä oppiminen on lukemista enemmän sinun juttusi, kannattaa harkita opintojen suorittamista oppisopimuksella. Tällöin työharjoittelumainen työskentely korostuu lukemisen ja asioiden ulkoapänttäämisen sijaan. Moni on kokenut oppisopimuksen itselleen sopivimpana tapana hankkia itselleen uusi ammatti.

Työharjoittelu voi auttaa sinua luomaan tärkeitä kontakteja

Sen lisäksi, että työharjoittelun aikana kokemuksesi karttuu, voi työharjoittelu parhaimmillaan auttaa sinua luomaan tärkeitä työelämän kontakteja. Pääset aitiopaikalle tapaamaan alan osaajia ja voit aloittaa oman verkostosi luomisen. Nykyisessä hektisessä ja vaativassa työelämässä oma verkosto on kultaakin kalliimpi, joten ala rohkeasti kutoa omaasi jo harjoittelun aikana.

Työharjoittelutodistus toimii työtodistuksen tapaan

Ellei sinulle ole vielä ehtinyt kertyä juurikaan työkokemusta, saattaa oikean työpaikan löytyminen tuntua tuskaiselta. Onkin hyvä muistaa, että työharjoittelutodistus – erityisesti erinomainen sellainen – toimii monessa työhaastattelussa työtodistuksen tapaan. Sen avulla voit todistaa kiinnostuksesi alaa kohtaan sekä jo hankkimasi alan osaamisen. Moni työnantaja saattaa arvostaa kokemusta jopa enemmän kuin tutkintotodistusta.

Työharjoittelun kautta pääset näkemään, kuinka teoria toimii käytännössä

Jos olet alan opiskelija, olet jo saattanut opiskella monia asioita teoriassa ennen kuin pääset ensimmäiseen työharjoittelupaikkaasi. Tällöin sinulla on oivallinen tilaisuus nähdä, kuinka oppimasi teoriat toimivat ja näkyvät käytännössä. Jos haaveilet työskenteleväsi esimerkiksi päiväkodissa, olet saattanut opiskella lapsen kehitykseen liittyviä asioita, joista on sinulle hyötyä aloittaessasi työharjoittelun päiväkodissa. Teorian perusteella tiedät esimerkiksi, millaisia kädentaitoja voidaan olettaa olevan 3- tai 5-vuotiaalla lapsella. Tämä auttaa sinua luomaan juuri näille ikäryhmille sopivan askartelutuokion sekä havainnoimaan, onko lasten toiminta ikätasoista.

Kuten huomaat, parhaimmillaan työharjoittelun aikana voi päästä niittämään monenlaista hyödyllistä satoa, joka voi auttaa tekijäänsä jopa saamaan itselleen oikean työpaikan. Vähintään työharjoittelu tarjoaa mahdollisuuden kehittää omia taitoja!